Ontmoeting in de winkel

De Ontmoeting, Deventer

19 maart 2024 om 12:00 - door ECM Nederland

, ,
Cloo Ontmoeting

Albert-Jan en Jacqueline leiden ‘De Ontmoeting’ in Deventer; een gastvrije plek om even uit te rusten van het drukke leven en weer op verhaal te komen. Naast een christelijke boekhandel, een kledingwinkel en een boek- en kledingbank biedt De Ontmoeting onder andere cursussen in het christelijke geloof, kunstexposities, koffie inloopmomenten en open maaltijden.

“We hebben nooit gedacht: laten we nou even een business as mission beginnen in Deventer. We ervoeren dat God ons een missie voor evangelisatie gaf en hebben telkens aangepakt wat Hij op ons pad bracht. En langzaam is het evangelisatieproject steeds groter geworden. En dus ook ons bedrijf.

Toen we in 2001 vanuit Zwolle naar Deventer kwamen viel ons op hoe weinig christenen er in Deventer wonen. We zijn gewoon eerst met andere christenen gaan bidden. Nadat we vier Alpha-cursussen gaven, kregen we een hele kring van mensen om ons heen die na de cursus door wilden gaan met activiteiten. Met deze groep konden we destijds terecht in het gebouw van jongerenproject The Base. Dat gebouw mochten we na verloop van tijd gaan beheren. We deden hier allerlei activiteiten: koffie, open maaltijden, creatieve ochtenden, allemaal op initiatief van de groep zelf. 

In 2016 zamelden we met deze groep kleding in voor een gezin. We kregen 60 zakken met kleding! Toen zijn we kleding gaan uitdelen en ook af en toe wat gaan verkopen. De opbrengst daarvan ging naar onze activiteiten. Al snel zijn we op zoek gegaan naar een pand met een winkel- en horecabestemming. En zo is eigenlijk De Ontmoeting in zijn huidige vorm ontstaan: een plek voor ontmoeting, waar je gratis koffie kunt krijgen en boeken en kleding kunt kopen. 

We leven sinds zes jaar volledig van giften. Onze onderneming kan (inclusief alle activiteiten zoals de Alpha cursus en de open maaltijden) steeds meer op zichzelf bestaan. De lokale kerken sponsoren ons nog wel. Dit houdt de verbinding met de kerken in stand, dus daar zijn we blij mee.

Ook al runnen we een behoorlijk bedrijf, toch zijn we geen ondernemers. We zijn evangelisten. Zaken doen is voor ons een middel om beschikbaar te zijn in Gods Koninkrijk. Op deze manier krijgen velen de kans om God te ontmoeten!”