Remmelt Meijer: de kerk beweegt, maar hoe?

Remmelt Meijer.JPGdonderdag 18 april 2019 14:07

De kerk beweegt! Over dat thema spreekt theoloog, coach en pionier Remmelt Meijer tijdens de ECM Inspiratiedag op 11 mei. Het is een thema waar hij blij van wordt. De kerk als beweging: daar moet het naartoe. Maar makkelijk is dat niet. “Hoe wil je als kerk bewogen worden?”

Remmelt Meijer (getrouwd, vier kinderen) begon zijn werkende leven als predikant. De afgelopen vijftien jaar woonde en werkte hij op verschillende plekken in Amsterdam. Hij was als gemeentestichter betrokken bij de start van de christelijke gemeenschap Stroom en zet zich nu in voor het missionaire initiatief Hemelsbreed in de Bijlmer. Zijn dagelijkse werk is kerkbegeleiding en coaching, zowel vanuit zijn eigen bedrijf CRUX als bij Nederland Zoekt.

Remmelt begon in 2008 te coachen, met de focus op teamcoaching. Hij werkte met organisaties in het onderwijs en de sociale dienstverlening, maar richt zich op dit moment voor het grootste deel op kerken en pioniersgroepen. “Veel van mijn werk draait om de vraag: wat betekent kerk-zijn vandaag? En hoe ziet de kerk er morgen uit?”

Het thema 'De kerk beweegt!' spreekt Remmelt bijzonder aan. Het raakt precies aan het gedachteproces waar hij momenteel in zit. “De kerk wordt bewogen. In elk geval van buitenaf, met soms negatieve gevolgen als krimp en leegloop”, zegt Remmelt. “De vraag is: hoe wíl je als kerk bewogen worden? Mijn antwoord zou zijn: laten we zelf, van binnenuit, bewegen en op die manier de cultuur om ons heen bewegen.”

“Voor je het weet, wordt missie weer een last”

Remmelt ziet dat dit voor missionaire pioniers dagelijkse praktijk is, maar dat het tegelijk niet makkelijk is. “Ik kom bij kerken die al lang geleden een missionaire denkslag gemaakt hebben, maar die nog steeds zoeken naar input: hoe dan? Ik merk ook dat missie voor je het weet een last wordt, iets wat ook nog moet.”

Volgens Remmelt zou het helpen als de kerk meer een beweging wordt. Missie zou in het DNA van zo'n beweging moeten zitten, net als zaken als gemeenschapsvormig, rust en stilte. “De kerk zou een plek moeten zijn waar je zowel tot rust kunt komen als in beweging kunt zijn en anderen kunt bewegen.”

De spannendste vraag is daarbij volgens Remmelt: hoe beweeg je naar Christus toe en vorm je samen die beweging? “Hoe breng je mensen dichter bij Jezus? Hoe zorg je ervoor dat je samen meer op Hem gaat lijken? Dat zijn geen makkelijke vragen, maar wel spannende. Vooral in combinatie met je eigen context en de cultuur waar je deel van uitmaakt: hoe verbind je het Evangelie met de mensen om je heen? Juist de missionaire setting vraagt om een vernieuwende manier van denken. Dat is een grote uitdaging voor zowel pioniersprojecten als de bestaande kerk.”

Op 11 mei gaat Remmelt Meijer uitgebreid op deze vragen en gedachten in tijdens de ECM Inspiratiedag in Arnhem. Nieuwsgierig geworden? Meld je gratis aan via www.ecmnl.nl/inspiratiedag. Meer weten over Remmelt Meijer? Zie www.crux.amsterdam.

« Terug