'Afdalen' kernbegrip op ECM Inspiratiedag

Inspiratiedag.JPGdinsdag 14 mei 2019 16:06

'De kerk beweegt!' Over dat thema werd op zaterdag 11 mei gesproken en nagedacht tijdens de ECM Inspiratiedag in Arnhem. 'Afdalen' was een trefwoord dat vaak klonk. Hoofdspreker Remmelt Meijer had het er uitgebreid over en het kwam ook ruim aan bod in de verschillende seminars.

Zendingswerkers, hun achterbannen en geïnteresseerden in het zendingswerk in Europa zochten op 11 mei in baptistengemeente 'de Ontmoeting' in Arnhem naar inspiratie voor hun werk en voor de kerk. De insteek: hoe kan de kerk het Evangelie nieuw laten klinken in Europa?

Volgens ECM Nederland-directeur Hans Kuijpers, die de dag opende en leidde, is die vraag vandaag de dag net zo urgent is als in 1904 bij de oprichting van ECM tijdens een gebedsbijeenkomst in Estland. “Het verschil is dat het christelijk geloof in onze tijd wordt gezien als een gepasseerd station. Hoe kun je met het Evangelie dan toch een brug slaan naar mensen, zonder dat je er de klok honderd jaar voor hoeft terug te draaien?”

“Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had”

Hoofdspreker Remmelt Meijer – theoloog, coach en pionier in Amsterdam – ging uitgebreid in op het thema 'De kerk beweegt!' door verschillende vormen van beweging te beschrijven. Zo wordt de kerk volgens hem altijd bewogen door de tijd. “Dat is geen probleem. We zijn allemaal kinderen van onze tijd. Maar we zijn ook kinderen van God. En God staat boven de tijd. Hoe verbind je dat met elkaar?”

Volgens Meijer helpt een missionaire context om een antwoord op die vraag te vinden, omdat je in missionair werk voortdurend de waaromvraag stelt. “Je gaat telkens terug naar de bron, naar je missie.”

Meijer omschrijft de missie van de kerk niet als het planten van nieuwe kerken – al is kerkplanting een ingeburgerd woord – maar als het planten van het Evangelie. “Als het Evangelie bloeit, zullen ook allerlei kerkvormen gaan bloeien.”

Een fundamentale beweging bij het planten van het Evangelie is: afdalen. Remmelt Meijer noemt het zelfs het geheim. Hij haalt daarbij Filippenzen 2:5-7 aan: “Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens.”

“We moeten Jezus navolgen in dat mens-zijn tussen de mensen”, stelt Meijer. Wees niet een kerk die bijvoorbeeld boven de stad staat en ook niet een kerk die iets voor de stad doet, maar wees een kerk ín de stad. Ga in je houding, je taal en zelfs je boodschap werkelijk naast de mensen om je heen staan.

“Het Evangelie delen is 'makkelijk', het léven delen is moeilijk”

Tijdens verschillende seminars werden mooie voorbeelden gegeven van dat 'afdalen'. Zo vertelde ECM-bestuurslid en kerkplanter Henno Smit over Hart van Osdorp en het streven van dat missionaire project om “Osdorper met de Osdorpers te zijn”. Dat begint vooral met luisteren. Wie zijn Osdorpers? En hoe zien zij Osdorp?

In hetzelfde seminar vertelden Jacob en Janneke van den Bogerd hoe zij in hun project Licht! in Breda eveneens veel nadruk leggen op relaties. “Kijk hoeveel aandacht Jezus besteedt aan individuen!”

Bert de Ruiter, ECM-consultant christen-moslimrelaties, betrok het thema van afdalen op het contact met moslims. “God is bewogen voor moslims, laat dat een drive zijn voor ons om een naaste te worden voor moslims.” Volgens De Ruiter gaat dat verder dan over het Evangelie vertellen. “Het Evangelie delen is 'makkelijk', het léven delen is moeilijk.”

Je leven delen begint met bereidheid, stelde De Ruiter. Verder noemde hij trefwoorden als bewogenheid, bekendheid, betrokkenheid en belijdenis. “Bewogenheid is er meestal wel, maar vaak springen we daarna direct naar belijdenis: we brengen onze boodschap. Neem de tijd voor bekendheid en betrokkenheid.”

Gerrit van Dijk en Gerard de Wit vertelden over hun gemeentestichtingen in Noordoost-Duitsland. Ook in hun projecten is luisteren en je leven delen ontzettend belangrijk. Woon bij de mensen die je wilt bereiken, leer hun taal en cultuur kennen, deel je leven – kortom: daal af – en wees zo een leesbare brief van Christus.

Meer weten over het werk van ECM in Europa? Lees onze visie op Europa.

« Terug