Hans Kuijpers spreekt in Uitgelicht! over Europa

Europese verkiezingen.pngmaandag 27 mei 2019 20:40

ECM Nederland-directeur Hans Kuijpers was maandagavond te gast in het tv-programma Uitgelicht! van Family 7 om te spreken over Europa en de verkiezingen voor het Europees Parlement. "Het Evangelie biedt ten diepste de hoop waar alle mensen naar verlangen."

De afgelopen dagen gingen overal in Europa mensen naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen. Zondag werden de laatste stemmen uitgebracht, een dag later maakte het programma Uitgelicht! de balans op. Aan de hoge opkomst valt af te leiden dat er iets gaande is in Europa. Mensen realiseren zich dat het tijd is voor een herbezinning: waarom zijn we eigenlijk aan de Europese samenwerking begonnen? Waar doen we dit voor? 

Hans Kuijpers gaf in het programma zijn kijk op de ontwikkelingen en wees op iets wat ten diepste ontbreekt in de meeste visies op de toekomst van Europa: het Evangelie. "Het Evangelie lijkt een gepasseerd station, maar dat is het niet", stelde hij. "Het Evangelie biedt ten diepste de hoop waar alle mensen naar verlangen. Daarom moet het Evangelie opnieuw klinken. Hoe laten we de mensen het Evangelie horen? Hoe herkennen ze het?"

Dat is volgens Kuijpers geen opdracht voor de politiek. "Het komt niet van de wereldleiders. God is soeverein, Hij staat daarboven. Het komt van mensen die in de samenleving het Evangelie handen en voeten geven. Het gebeurt in de wijken waar we wonen. Een liefdevolle, christelijke gemeenschap in een wijk: dat is het zout der aarde. Zo geef je sprankjes van hoop en laat je zien dat het koninkrijk nabij is, Gods nieuwe wereld. We moeten nooit opgeven om te zoeken naar wegen om het koninkrijk dichterbij te brengen."

Het Evangelie voor Europa

European Christian Mission is een internationale en interkerkelijke zendingsorganisatie. ECM gelooft dat er geen betere manier is om van het Evangelie te getuigen dan door liefdevolle gemeenschappen van mensen die Jezus in woord en daad navolgen, midden in de samenleving. ECM wil overal in Europa zulke gemeenten stichten en opbouwen en zendt daarvoor zendingswerkers uit, die in samenwerking met lokale kerken en/of gemeentestichtingsteams bestaande gemeenschappen verder ontwikkelen of nieuwe gemeenschappen planten.

ECM werkt over de grenzen van kerkdenominaties en tradities heen en pioniert voortdurend met nieuwe vormen en nieuwe ideeën. Zendingswerk is constant zoeken naar nieuwe uitdrukkingen van dezelfde, onveranderlijke boodschap. Het goede nieuws van Jezus Christus moet verteld worden, opnieuw en als nieuw.

Lees meer over de visie van ECM op onze pagina Europa veranderen.
Geraakt door het werk van ECM?

Word ook donateur van ECM en ondersteun ons met een gift!

De aflevering van Uitgelicht! is hieronder terug te kijken (vanaf 4:58 min) of via de website van Family 7.

« Terug