Twee jaar in een Albanese gevangenis

Miranda.JPGmaandag 23 september 2019 10:53

In de zomer van 2018 werd Miranda Glasbergen voor twee jaar uitgezonden naar Albanië om in hoofdstad Tirana missionair werk te doen, vooral in gevangenissen. Eén jaar is inmiddels om en ze vertelt over haar ervaringen. “Je leert opnieuw zien wat je passies en talenten zijn.”

Al op jonge leeftijd wist Miranda dat ze graag naar het buitenland wilde om mensen te helpen. Ze ging sociaal werk studeren en ontdekte dat ze ook in eigen land heel veel goede dingen kon doen. “Toen ik afgestudeerd was, heb ik mezelf gevraagd: ga ik gewoon in Nederland werken of ga ik toch doen wat ik vroeger altijd wilde?”

Miranda besloot twee jaar lang naar het buitenland te gaan om de proef op de som te nemen. “Ik wilde goede dingen doen en ervaren hoe het is om missionair werk te doen.” Eventueel wil ze later voor langere tijd de zending in gaan, maar dat kan ze nu nog niet zeggen.

Via ECM Nederland kwam Miranda in Tirana terecht. Daar zet ze zich sinds een jaar in voor het werk van een lokale kerk en voor Prison Fellowship, een internationale organisatie die kerken wil stichten in gevangenissen. Miranda geeft Engelse taalles en helpt mee bij de wekelijkse kerkdiensten in een vrouwengevangenis. Ze gaf het afgelopen jaar ook een cursus over basisvragen over het christendom, zowel in een mannengevangenis als een vrouwengevangenis.

Taal

Voor vertrek was Miranda al begonnen om Albanees te leren. Na aankomst ging het snel doordat ze twee maanden in een Albanees gezin verbleef. “Dan leer je de cultuur en de taal snel kennen”, vertelt ze.

“Toen ik kwam, dacht ik: ik wil dit en dat en dat gaan doen. Maar je merkt dat de mensen in een andere cultuur ook echt anders zijn. Ik kende vanuit Nederland het werk in een gevangenis, maar hier is het heel anders. Dat is niet erg. Je leert opnieuw zien wat je passies en talenten zijn.”

Het leren van de taal was een flinke investering voor een uitzending van twee jaar, maar Miranda kan een shorttermbediening zeker aanbevelen. “Ik denk wel dat je je goed bewust moet zijn van wat je in één jaar of twee jaar kunt doen.”

Gave

Als Miranda moet zeggen wat ze het meeste waardeert na één jaar Tirana, dan zijn het de contacten die ze heeft opgedaan. “Iedereen maakt hier praatjes met elkaar, daar houd ik erg van. Je ontmoet zo veel mensen, ook omdat mensen het interessant vinden om met een buitenlander te praten die hun taal spreekt. Zo heb ik leuke contacten met de bakker, de groenteboer, de buurman...”

“Ik groei hier ook in mijn geloof”, vult Miranda aan. “Ik werk veel samen met mensen die een passie voor het Evangelie hebben. Dat is een enorme gave.”

Geïnteresseerd in shorttermwerk voor ECM? Neem een kijkje op onze pagina met vacatures.

« Terug