ECM zoekt verbinding tijdens virtuele Biennial

Biennial 2020 Logo Virtual conf.pngwoensdag 08 april 2020 16:35

Vanwege de maatregelen om het coronavirus te bestrijden kon de tweejaarlijkse conferentie van ECM (de 'Biennial') dit jaar niet plaatsvinden. In plaats daarvan troffen honderden zendingswerkers elkaar van 1 tot en met 3 april in een virtuele omgeving, voor gebed, worship, updates uit het veld en seminars.

Het was een bittere pil toen ECM International zich begin maart genoodzaakt zag om de Biennial af te zeggen. Honderden ECM'ers waren van plan om van 1 tot en met 8 april naar Umag, Kroatië, te reizen. Velen hadden hun reis al geboekt. De coronacrisis breidde zich echter rap uit en dus leek het ECM niet verantwoord om de conferentie door te laten gaan. Een verstandig besluit: veel landen sloten kort daarna hun grenzen en het luchtverkeer kwam vrijwel geheel stil te liggen.

Voor veel zendingswerkers is de Biennial een onmisbare gelegenheid voor toerusting, inspiratie en ontspanning. Ze wisselen ervaringen uit met collega's op het zendingsveld, nemen uitgebreid de tijd voor gebed en worship, doen nieuwe kennis en inzichten op in seminars en meer. Ook voor kinderen van zendingswerkers – 'mission kids' – is de Biennial een waardevolle ervaring, omdat ze veel leeftijdsgenoten ontmoeten die zich in vergelijkbare situaties bevinden.

Biennial - Simon Marshall.jpgOm het gemis van een Biennial op locatie op te vangen, organiseerde ECM een virtueel alternatief. Onder de titel Together for Europe vonden drie dagen lang tal van online sessies plaats (gebed, worship, ministry reports, interviews, seminars), waarbij de deelnemers door live-chats, Prayer Rooms en Coffee Rooms actief konden bijdragen en elkaar konden 'ontmoeten'.

Op de eerste dag werd de nieuwe directeur van ECM International, Simon Marshall, voorgesteld. In een interview vertelde hij over zijn achtergrond en zijn hoop voor Europa (foto), waarna hij live prangende vragen van zendingswerkers beantwoordde, zoals welke chocolade hij het liefst eet (puur), van welke sport hij houdt (cricket), wat zijn favoriete film is (Apocalypse Now) en welke talen hij spreekt (te veel om op te noemen). Elke Biennial-dag liet Marshall ook van zich horen met onderwijs uit de Bijbel.

In de seminars kwam onder meer het project Sharing Lives van Bert de Ruiter aan bod. Bert is sinds kort als consultant christen-moslimrelaties aan ECM verbonden en stimuleert met Sharing Lives christenen om relaties met moslims aan te gaan; een onderwerp dat voor vele zendingswerkers relevant en actueel is. Ook thema's als interculturele gemeentestichting in multicultureel Europa en nationalisme in Europa werden behandeld.

Aan de Biennial namen honderden zendingswerkers deel en de reacties waren positief. Sommige deelnemers merkten op dat de fijne, gemeenschappelijke sfeer van de afgelopen conferenties op locatie online ook voelbaar was. Ondanks de afstand was er verbinding.

Door de positieve reacties is ECM van plan om het concept van een virtuele conferentie vaker in te gaan zetten. Ook voor de lokale bedieningen van zendingswerkers biedt de techniek die voor de conferentie werd aangewend nieuwe mogelijkheden.

« Terug