Kerst 2020: lichtstraal uit een toekomende tijd

Christmas.jpgdonderdag 17 december 2020 12:14

Hoe vieren we dit jaar kerst? Het is een vraag die in de media druk besproken wordt en volgens enquêtes veel mensen bezighoudt. Wat blijft er in een tijd van contactbeperkingen en sociale afstand over van de zo gekoesterde feestdagen? Mogelijk antwoord: een vruchtbare bodem om het ware licht van kerst te laten schijnen!

In Nederland is kerst een hoogtepunt in het jaar. In Duitsland is kerst hét hoogtepunt van het jaar. Geen feest is zo belangrijk, geen feest wordt zo groots gevierd. Al weken van tevoren verwarmen de Duitsers zich op de Weihnachtsmarkt, de kerstmarkt, waar ze Bratwurst eten, glühwein drinken en het perfecte kerststalletje voor op de vensterbank of onder de kerstboom vinden.

De feestvreugde vindt zijn climax op kerstavond. Men propt zich, voor die ene keer in het jaar, massaal in kerkgebouwen om te zien hoe kinderen het enigszins opgeleukte en geromantiseerde kerstverhaal voorspelen en om uit volle borst een kerstliturgie te zingen waar onder geen enkele voorwaarde aan gesleuteld mag worden. Vervolgens keert men huiswaarts om uitgebreid te dineren en bij de kerstboom een niet bescheiden variëteit aan cadeaus uit te pakken.

De Duitsers zijn zo bekwaam in het creëren van kerstsfeer dat bezoekers van heinde en verre komen om er iets van op te snuiven, ook Nederlanders. Dit jaar echter niet. De ene na de andere grote Duitse stad zette een streep door zijn kerstmarkt. De kerkgebouwen mogen niet volgepropt zitten en hits als 'O du fröhliche' zullen niet gezongen worden, uit volle borst noch anderszins. Kerstbomen en cadeaus bieden misschien soelaas, maar het is nog maar de vraag hoeveel mensen om die boom mogen zitten, en hoeveel afstand ze moeten houden. En hoe feestelijk zal het zijn zonder al die met licht en lekkernijen gevulde weken van anticipatie?

Uitgedoofd

In veel Europese landen is een zekere moedeloosheid te bespeuren nu de coronacrisis niet zo snel overwonnen is als wellicht in maart gedacht. En nu kerstmarkten en grootschalige kerstvieringen niet mogen doorgaan, lijkt hét lichtpunt in het jaar ook nog eens uitgedoofd te worden, wat de hele situatie nog moeilijker te verteren maakt. Dat geldt voor Duitsers, maar ook voor andere Europeanen.

RTL Nieuws onderzocht hoe belangrijk Nederlanders de feestdagen vinden. De overgrote meerderheid vindt ze heel belangrijk, maar een derde ziet er vanwege corona tegen op. Bijna de helft van de ondervraagden vindt het erg dat kerst dit jaar niet zoals gebruikelijk gevierd kan worden.
In het artikel komt psycholoog Steven Pont aan het woord, die onderstreept hoe belangrijk kerst is, ook dit jaar. Tradities zijn belangrijk voor je identiteit en ieder mens heeft het nodig om ergens bij te horen, stelt hij. “Of het nou een gezin, familie of geloofsgroep is, kerst geeft ons een broodnodig gevoel van verbondenheid.” Maar waar vind je dat gevoel als tradities wegvallen en vertrouwde kerstroutines onmogelijk worden? We worden bijna verplicht om te reflecteren op onze identiteit en de betekenis van kerst voor ons persoonlijk. Ligt hier een kans voor de kerk in Europa?

Vuur

Nu het kunstlicht waarmee onze culturen en tradities het kerstfeest jaar in jaar uit opsierden zijn glans verloren heeft, is er wellicht meer ruimte en openheid voor het ware licht dat ieder mens verlicht (Johannes 1:9). Het kwam in de wereld op een moment dat de mensheid in het duister tastte. Er was weinig hoop, amper houvast. Zelfs het verlangen naar redding, naar een betere wereld, leek afgestorven. God moest een eigen koor van engelen optrommelen om de komst van de Zaligmaker te vieren. Midden in de hopeloosheid en vertwijfeling van de mensheid brak het licht door. Sindsdien verspreidt het zich als een lopend vuur, een heilig vuur, door de wereld. Zou het niet mooi zijn als de mensen van Europa hun harten aan dat vuur kunnen verwarmen?

ECM gelooft dat een ander Europa geen Utopia is. Waar christelijke gemeenschappen ontstaan en in woord en daad Jezus navolgen, glinstert Gods nieuwe wereld. Lichtstralen uit een toekomende tijd. Verlicht door het ware licht willen we getuigen van en hopen op een definitieve doorbraak, op de tijd dat er geen nacht meer zal zijn en het licht van een lamp of het licht van de zon niet meer nodig is, omdat God, de Heer, ons licht zal zijn. Een hoopvolle boodschap, die zeker in een decembermaand die donkerder, eenzamer en geïsoleerder dan anders aanvoelt gehoord moet worden!

Wilt u het werk van ECM Nederland in Europa ondersteunen? Maak een gift over via onze doneerpagina.

« Terug