Klaar? Af! - Een nieuwe bediening in Albanië

06 Deelstra optie A.jpgdinsdag 31 augustus 2021 12:58

Het Evangelie is niet stuk te krijgen. Niet door vervolging, niet door oorlog of hongersnood, ook niet door een virus. De verspreiding van het goede nieuws gaat in coronatijden gewoon door. Bauke en Evie Deelstra begonnen net voor de pandemie in Albanië te werken. "Alleen al het feit dat we als Nederlanders hier wonen en leven, roept veel vragen op."

Als je Bauke en Evie hoort praten over de coronasituatie in Albanië, besef je hoe schrijnend de pandemie is als de overheid níet miljarden op tafel kan leggen om haar burgers de crisis door te helpen. Vorig jaar maart koos de Albanese regering voor een zeer strenge lockdown – alleen met toestemming mocht je je woning verlaten – maar die situatie bleek niet houdbaar. De economie strandde en mensen kwamen zonder inkomsten te zitten. Geen inkomen betekent in Albanië vaak: geen eten, zeker voor dagloners. "In feite was het kiezen: of hongersnood of corona", zegt Evie.

Inmiddels is de lockdown opgeheven en gaat het leven gewoon door. Er gelden nog wel regels als het dragen van een mondkapje en een avondklok, maar de meeste mensen nemen die niet zo nauw. "Ik probeerde in de rij bij de bakker anderhalve meter afstand te houden, maar iedereen kroop voor", zegt Evie.

Gevolg is wel dat corona flink huishoudt. "In onze kerk heeft iedereen het wel gehad, wijzelf ook", zegt Bauke. "Er gaan veel mensen dood aan corona. Maar de situatie onder de lockdown was gewoon niet houdbaar." Evie vult aan: "Ik heb het gevoel dat de dood hier normaler is dan in Nederland. Het is niet minder erg, maar mensen kunnen het makkelijker accepteren."

Jungle

Bauke en Evie verhuisden in november 2019 samen met hun babydochter Marije naar Albanië. Het Friese stel woont in het dorpje Sauk, vlak bij hoofdstad Tirana. "Het is feitelijk niet deel van Tirana, maar de mensen in ons dorp zeggen wel dat ze in Tirana wonen", vertelt Evie. "Er zit een meertje tussen ons dorp en Tirana, dus gevoelsmatig woon je niet in de hoofdstad", zegt Bauke. "Niettemin staan we in een kwartiertje op het centrale plein van Tirana."

Hollands als ze zijn pakken Bauke en Evie regelmatig de fiets om de hoofdstad in te rijden. Albanezen verslijten hen voor gek, want het verkeer in Tirana is een jungle. Maar autorijden vindt het stel minstens even gevaarlijk. "Niemand kijkt over zijn schouder, mensen houden nergens rekening mee", zegt Evie. "Je ziet de laatste tijd trouwens wel meer fietsers. Tijdens de lockdown mocht je alleen fietsen, niet autorijden, dat heeft de verkoop van fietsen goed gedaan."

"Sport is een prachtige manier om relaties op te bouwen"

In Sauk hebben Bauke en Evie zich bij een kleine gemeente aangesloten. Op een Amerikaans echtpaar na bestaat de gemeente geheel uit Albanezen. Ze komen zondags samen op de tweede verdieping van een huis, meestal met tien tot twintig mensen. "Het is een jonge, actieve gemeente", zegt Bauke. "Er zijn veel tieners en er wordt veel ondernomen. We delen voedselpakketten uit en doen veel met sport. Sport is een prachtige manier om relaties op te bouwen, tijd te investeren in met name de jeugd en interesse voor het geloof te wekken."

Relaties opbouwen en interesse wekken: dat zijn goede trefwoorden om het werk in Albanië te beschrijven, "want uiteindelijk is Albanië wel een moslimland", zegt Bauke. "Je moet niet te hard van de daken roepen dat je christen bent. Al is Albanië wel één van de tolerantste moslimlanden. In onze regio zegt al snel 80 procent moslim te zijn, maar de meeste mensen doen er niet veel mee. Er zijn heel veel moskeeën, maar die zitten niet vol. Veel mensen hebben een religieus bewustzijn, geen actief geloofsleven. Het wordt vooral lastig als iemand de stap van moslim naar christen maakt."

08 Boven

Levensstijl

Bauke heeft een spannend plan voor zijn tijd in Albanië: hij wil een YouTube-kanaal beginnen, als een soort influencer. Gebruikmakend van zijn ervaring als radio- en tv-journalist wil hij filmpjes maken over het leven in Albanië. "Mensen zitten de hele dag op hun telefoon, dus dat is een perfecte plek om hen te bereiken. Door mensen aan het nadenken te zetten over hun levensstijl en iets te laten zien van een andere, christelijke levensstijl, wil ik het Evangelie bekendmaken."

Om te kunnen beginnen, moet Bauke goed Albanees kunnen, dus hij ziet deze eerste periode vooral als investeringstijd. Met een boek en een taaldocent probeert hij het Albanees onder de knie te krijgen. Ondertussen krijgt hij echter telkens al mogelijkheden om zijn filmtalent in te zetten. Zo maakte hij filmpjes voor de voedselbank, waarna ook hun gemeente in Sauk voedselpakketten mocht afnemen en verspreiden. Ook ondersteunde hij mooie organisaties als Albania without Orphans met filmwerk.

Ik wil laten zien dat christenen naar iedereen willen omkijken,
niet alleen naar mensen met een hoog IQ

Evie heeft eveneens een duidelijke roeping: ze wil een woonvorm opzetten voor mensen met een verstandelijke beperking. Op dit moment probeert ze in kaart te brengen wat voor instellingen er zijn en waar ze zich het beste zou kunnen inzetten. "Mijn eerste vraag was of het echt nodig is. Inmiddels weet ik dat dat inderdaad zo is. Er is heel weinig begrip voor mensen met een verstandelijke beperking. 90 procent van de mensen begint te lachen als je het erover hebt. Verstandelijke beperkingen en psychische problemen zijn voor velen ook één pot nat. Ik wil laten zien dat christenen naar iedereen willen omkijken, niet alleen naar mensen met een hoog IQ. Ik wil de liefde van Jezus laten zien."

Evie vindt het belangrijk dat de woonvorm samen met Albanezen opgezet wordt. "Het moet iets van hen zijn, niet iets van buitenlanders. Misschien kunnen we een werkplaats voor bijvoorbeeld houtbewerking opzetten, zodat de doelgroep werk heeft en de kosten van de woonvorm gedekt kunnen worden."

Evie en Bauke merken dat hun missie nu al als een prikkel voor de mensen in hun omgeving werkt. "Onze groenteboer snapt er helemaal niets van. Waarom zou je als Nederlander naar Albanië verhuizen om met problemen bezig te zijn? Alleen al het feit dat we als Nederlanders hier wonen en leven, roept veel vragen op en biedt ruimte voor gesprekken. Allemaal kansen om iets te laten zien van de hoop die we hebben!"

« Terug