Chris & Sarah Downing

Jonathan, Amy, Rebekah & Samuel

God dienen, dokters in Albaniƫ bemoedigen en trainen

Rond het einde van de tweede wereldoorlog tot kort na de val van de Berlijnse Muur is het land Albanië afgesloten geweest voor de buitenwereld. Moslims en christenen werden onderdrukt door het communistische regime, waardoor de Albanezen weinig van de wereld daarbuiten wisten en ze werden aangemoedigd om alleen elkaar te informeren.

De gebeurtenissen van 1991 brachten sociale, politieke en religieuze vrijheid en velen keerden terug naar de moskee of de kerk of begonnen deze bijeenkomsten voor de eerste keer bij te wonen.

 

Toen we Albanië in 2001 voor het eerst bezochten, ontmoetten we nieuwe christelijke gelovigen die gepassioneerd waren om dagelijks Jezus te volgen en ernaar verlangden hun land door het goede te laten transformeren. Bij een zomerkamp voor medische studenten ontmoetten we bijna afgestudeerden die de hoop koesterden te gaan werken binnen een goed uitgerust gezondheidssysteem, vrij van corruptie en bemand door goed opgeleide artsen en verpleegkundigen.

Inmiddels zijn we vijftien jaar verder. We wonen in Tirana met onze vier kinderen. Chris is een senior Emergency Medicine-arts die als A & E Consultant in het Verenigd Koninkrijk heeft gewerkt. Hij heeft Albanese huisartsen getraind hoe te handelen in medische noodgevallen en helpt momenteel in een christelijke praktijk in de buurt om protocollen voor noodgevallen te ontwikkelen.

Onlangs begon hij te werken naast een NGO om in een opleiding en uitrusting te voorzien voor artsen in de eerstelijnszorg die noodsituaties in landelijke gezondheidscentra behandelen. Hij werkt voortdurend aan goede arbeidsrelaties in het hoofdhospitaal, in de hoop op de lange termijn in de Emergency Room te gaan werken. Ondertussen reist hij met de nodige regelmaat naar het Verenigd Koninkrijk om zijn kennis, vaardigheden en praktijk up-to-date te houden.

De weg naar het gezondheidssysteem dat de medische studenten van 2001 voor ogen hadden, blijkt langer te zijn dan zij hoopten. De middelen zijn beperkt, goede training is moeilijk te verkrijgen en de kwaliteit van de klinische praktijk blijft variabel. Niettemin is God in Albanië vandaag aan het werk; er komen meer christenen die Hem aanbidden op elk gebied van hun leven. We blijven dokters zien die zich inzetten voor hun patiënten, die hun kennis en vaardigheden verbeteren en elkaar aanmoedigen om te blijven volharden. Hun gebed en het onze is, dat we patiënten een uitstekende zorg, vol medeleven, zullen kunnen bieden; zorg die Gods liefde voor Albanië aantoont.

Ondersteunende kerken: 

St Andrew's, Linton Rd, Oxford -  http://www.standrewsoxford.org

St Peter's, Farnborough -  http://www.stpetersfarnborough.org.uk

St Margaret’s, Angmering - http://www.stmargaretsangmering.church
Functie
Zendingswerkers
Land van oorsprong
Groot Brittanniƫ

Met ECM sinds 2012