Maaike & Wouter van der Toorren

Jolijn, Noraly, Boaz

"Mensen dopen is één ding. Hen meenemen in een leven aan Gods hand is een tweede."

Wouter en Maaike van der Toorren zijn in 2014 met hun drie kinderen naar Lissabon verhuisd. Wouter en Maaike maken deel uit van het leiderschapsteam van een jonge gemeentestichting genaamd 'Alta Cristã', in een arbeiderswijk van Lissabon. Naast deze gemeente is er maar één andere gemeente in de wijk met 45.000 inwoners, waar rijk en arm langs elkaar heen leven. De gemeente wil dan ook Gods licht in de wijk laten schijnen. De gemeente, klein als deze is, legt verbinding met wijkgenoten door bijvoorbeeld Zumbalessen of creatieve workshops aan te bieden of op de markt te staan. De gemeente wil een plek van vrede zijn, waar je naast de zondagse bijeenkomst nu weer mee kunt eten, dan kunt komen sporten, of gewoon even binnen kunt lopen voor een praatje of gebed.

Het Portugese voorgangersechtpaar zit vol met ideeën maar heeft beperkte beschikbaarheid. Ze zijn enorm geholpen door de ondersteuning van Wouter en Maaike en een derde echtpaar. Wouter en Maaike gaan naast de veelal jonggelovigen staan om samen met hen te leren van Jezus. Maaike: “het idee heerst hier dat je er bent als je gedoopt bent. Maar dan begint je wandeling met God pas!” Vaak ondervinden Portugese gemeentes veel verloop. Door jonggelovigen te discipelen en hen de ruimte te geven om hun gaven en talenten binnen de gemeente in te zetten en te ontwikkelen, groeien ze en groeit de onderlinge band. “We investeren in jonggelovigen, die op hun beurt Gods licht laten schijnen. Zo dragen we bij aan vermenigvuldiging. Het gaat hier in Portugal niet snel, maar we zaaien en geloven in de God van de oogst!” Wouter zet zich met name in voor het begeleiden van mensen die hun muzikale talent in willen zetten in het aanbiddingsteam. Verder zijn ze bij uiteenlopende gemeenteactiviteiten betrokken, van kidsclub tot gebedswandeling.

Het verdiepen van relaties is Wouter en Maaike op het lijf geschreven. "Anderen zijn goed in het leggen van het eerste contact, wij in het opvolgen van die contacten." Wouter en Maaike genieten van de gastvrijheid van Portugezen en dat ze alles met aandacht doen; er de tijd voor nemen. Wel proeven ze in die relaties veel hopeloosheid en gunnen ze hen de vrede, blijdschap en de hoop die zij door hun geloof in God wél ervaren te midden van alle uitdagingen van het leven. 

Bekijk ook dit filmpje, dat ze vlak voor vertrek maakten:

Functie
Zendingswerkers
Land van oorsprong
Nederland

Met ECM sinds 2012