Een open huis in Palomares del Río

Verhalen uit Europa

15 nov 2022 - door ECM Nederland

,
12 Knol 1.JPG

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat Henk en Hanneke Knol hun leven in Nederland opgaven en naar Palomares del Río, vlak bij Sevilla, verhuisden. De missie: hun leven en geloof met Spanjaarden delen. De tijd van oriënteren is inmiddels voorbij. Hun netwerk groeit, hun open huis wordt veelvuldig gebruikt. “Er is heel veel om blij van te worden.”

Hoe radicaal kan je leven veranderen. Een paar jaar geleden woonden Henk en Hanneke nog in Zutphen. Henk had een autobedrijf, Hanneke een achtergrond in de zorg. Maar onder hun ‘normale’ Hollandse leventje broeide een sterk verlangen om God fulltime te dienen. In 2019 maakten ze per camper een verkenningsreis door Europa. In Zuid-Spanje vonden ze hun roeping: Jezus’ boodschap van liefde, vergeving en genade onder de Spanjaarden verspreiden. 

Henk en Hanneke verhuisden in januari 2021 met hun vier kinderen naar Palomares del Río. Beslist niet makkelijk. Aliza, de oudste, wist met een flinke dosis zelfdiscipline via het staatsexamen haar vwo-diploma te halen; alles zelfstandig en op afstand. Zij heeft nu een tussenjaar om zich op een vervolgstudie te oriënteren. De andere kinderen moesten wennen aan het ouderwetse, harde schoolsysteem in Spanje. “Positief is dat ze nu allemaal Spaans spreken”, vertelt Hanneke, terugblikkend op de oriëntatiefase. “Sommige dingen zijn moeilijk, soms voel je je eenzaam. Tegelijk gaat het goed met ons en zijn we heel dankbaar, ook voor hoe we nu al twee jaar voorzien worden.”

Nooit gebeden
Henk en Hanneke willen hun leven en geloof met Spanjaarden delen. Dat is geen eenvoudige opgave. “De mensen kijken hier graag de kat uit de boom. Het vraagt tijd en volhouden om contacten te ontwikkelen.”, zegt Hanneke. “Voor ons gaat het niet altijd snel genoeg”, voegt ze met een lach toe. “Maar in deze korte tijd hebben we toch best een groot netwerk opgebouwd.”

Hanneke bouwt veel relaties op door coachingswerk. “Ik was in Nederland al actief als coach en ben dat nu hier ook gaan doen. Ik begeleid volwassenen bij allerlei problemen. Het is waardevol werk en tegelijk een tool voor onze missie om met mensen in contact te komen. Sommigen zeggen dat ze ‘positieve energie’ bij ons thuis ervaren, anderen vinden ons ‘zo’n hecht gezin’.”

Hanneke vervolgt: “Een vrouw die ik coach, geeft Spaanse les aan onze kinderen. Ze komt ook vaak eten en stelt veel vragen over het geloof. Stapsgewijs werken we met haar aan discipelschap. Ze had bijvoorbeeld nog nooit zelf hardop gebeden. Sinds de zomer is ze gaan bidden. Na een coaching vertelde ze dat alles wat ze God gevraagd had niet uitkomt, maar dat ze nu inziet dat God andere, betere dingen voor haar wil.”

Op dit moment coacht Hanneke acht mensen. Daarnaast geeft ze samen met Henk huwelijkscounseling aan drie echtparen. “Het was al langer onze droom om huwelijkscounseling en pre-marriage courses te geven”, vertelt ze. “Hier is het op ons pad gekomen; we werden er door anderen voor gevraagd. We behandelen vier huwelijksprincipes. Daarbij merken we dat er vaak heling en genezing nodig is, ook op andere vlakken dan de huwelijksrelatie.”

Henk en Hanneke hopen de coaching en counseling verder te kunnen uitbreiden. “Nadeel is dat niemand de middelen heeft om ons te betalen. Maar we zien het als deel van onze bediening. En hopelijk kunnen we er in de toekomst toch wat inkomsten uit halen, ter verdere ondersteuning van onze missie.”

De familie Knol met een geloofsgroep in hun huiskamer. Iedereen legt 'boontjes' in het zand. Hanneke: "Elk boontje staat voor een gebed dat we opzenden naar God. Het zand waar de boon ingelegd wordt, staat voor ons leven, waarin we soms letterlijk door droogte en stille periodes biddend heen gaan." De kinderen doen volop mee en stellen voor om ook in stilte boontjes neer te leggen in het zand, “omdat God toch wel weet waar de boon voor staat”, aldus de kleine Lana (7 jaar).

Meer kamers
Essentieel onderdeel van Henk en Hannekes missie is het hebben van een open huis. Zo komt in hun huis regelmatig een kleine community samen. Ook ontvangen ze vrouwengroepen. En natuurlijk zijn er veel persoonlijke contacten. 

Hanneke merkt dat ze als familie opvallen in een samenleving vol gebroken gezinnen en mislukte relaties. “Het feit dat wij een ‘gewoon’ gezin vormen, met een man, een vrouw en kinderen, is een getuigenis op zichzelf.”

Henk en Hanneke dromen ervan om het idee van een open huis in de toekomst uit te breiden. “We willen graag een groter huis, zodat we voor langere tijd – we denken aan meerdere weken – mensen kunnen opvangen. We bidden voor een plek met meer kamers. Het zou enorm helpen bij de opvang en toerusting van mensen.”

De afgelopen tijd liepen Henk en Hanneke tegen meerdere situaties aan waarin ze op zo’n manier hadden willen helpen. Zuid-Spanje is namelijk armer dan je zou denken, vertelt Hanneke. “Er is veel armoede achter de voordeur. Ik ben al een paar keer heel erg geschrokken van wat ik bij mensen thuis aantrof. In onze vriendenkring hebben we ook meerdere mensen met tekorten. Spanje is wat dat betreft een land van extremen. Veel lonen liggen bij 5 euro per uur. In Nederland zijn we heel rijk – dat zijn we hier wel gaan inzien. Maar Spanjaarden klagen niet. Ze praten er niet over en zullen niet om hulp vragen. Ze leven heel sober en zijn dankbaar.”

Impact
Henk en Hanneke willen de Spanjaarden graag wijzen op de grootste schat die er te vinden is: Jezus Christus. “Onze oriëntatie is afgerond, we willen nu stappen zetten. We willen ons daarbij door God laten leiden, in de hoop dat we een grote impact op Spanjaarden zullen hebben.”