65plusfonds

Type:
Missionaire en sociale projecten
Plaats:
Deventer
Ministry Type:
Mercy Ministries

ECM raakte al in 1953 betrokken bij Spaanse evangelisten en voorgangers. Deze werkers konden geen of slechts gedeeltelijk een pensioen opbouwen. Toen zij ouder werden, leek het er dan ook op dat ze op de rand van de armoedegrens zouden moeten leven.

Om dat te voorkomen, richtte ECM in 1997 de Stichting 65plusfonds op. De stichting zorgt voor een aanvulling van het zeer beperkte pensioen van de zendingswerkers die niet zelf in staat zijn geweest om een pensioen op te bouwen. Aanvankelijk was het alleen gericht op Spaanse oud-zendingswerkers, maar nu ook op zendingswerkers buiten Spanje.

Tijdens het bewind van Franco hadden de protestantse voorgangers geen enkel recht. Zelfs niet om pensioen- en verzekeringspremies te betalen. Na 1975 maakte koning Juan Carlos zich sterk voor de vrijheid van godsdienst. Protestantse predikanten werden echter niet erkend en vielen dus nog steeds niet onder de AOW-regeling. Dit werd via het Europese hof aangevochten en rechtgezet. De Spaanse wet werd echter zo aangepast, dat er eerst vijftien jaar premie betaald moet worden, voordat een voorganger of evangelist recht heeft op AOW.

klik hier voor de link naar de website