De Ontmoeting: geen moederschip, maar reddingsboot

Verhalen uit Europa

15 apr 2022 - door ECM Nederland

, ,
12 De Ontmoeting.jpg

Wat begon als een inloophuis bevat nu ook een kledingbank, een boekenwinkel en ruimte voor open maaltijden. De Ontmoeting in de binnenstad van Deventer groeit. De beperkingen tijdens de coronacrisis maakten het niet makkelijk, maar ECM-zendingswerkers Albert-Jan en Jacqueline Cloo werken onverminderd aan hun missie: Deventenaren laten zien hoe zinvol en goed het is om in verbondenheid met God te leven.

Albert-Jan en Jacqueline zien De Ontmoeting als een voorportaal voor de kerken. “Er zijn massa's kerken in Deventer, dus wij hebben niet de behoefte om nog weer een nieuwe gemeente te beginnen”, zegt Albert-Jan. “Helaas zijn er veel mensen voor wie de drempel van de kerk te hoog is. Op hen richten wij ons. Vergelijk de kerk met een moederschip, dat te groot is om door kleine kanalen te varen. De Ontmoeting is een reddingsboot die in alle hoeken en gaten kan komen.”

In De Ontmoeting vinden geregeld Alphacursussen plaats. “Daardoor ontstaat vaak meer openheid voor de kerk”, zegt Albert-Jan. “Als de interesse van mensen groeit, helpen we hen om een geschikte kerk in Deventer te vinden. Eigenlijk vindt iedereen wel een plek.”

Door het ijs
De Ontmoeting bestaat sinds 2009 en opereert sinds 2017 vanuit een pand midden in een winkelstraat. Praktische hulp en ontmoeting zijn de leidraden in het werk van Albert-Jan en Jacqueline en een heel team van vrijwilligers uit verschillende kerken. Elke donderdag is er een open maaltijd en elke vrijdag en zaterdag een inloop. In de winkel worden boeken en tweedehandskleding verkocht.

In de coronacrisis was het niet makkelijk om alle activiteiten draaiende te houden, vertelt Albert-Jan. “Zodra het kon, waren we open. En als we dicht moesten, zochten we andere mogelijkheden om contact met mensen te houden. Er waren mensen die in de lockdowns door het ijs zakten, het psychisch echt moeilijk hadden. We hebben geprobeerd hen te helpen of te koppelen aan een maatje.”

Geluk bij een ongeluk: Albert-Jan en Jacqueline gebruikten de lockdowns ook om de winkel uit te bouwen en nieuw in te richten en een webshop te lanceren, ondersteund met subsidie van de provincie Overijssel.

Asielzoekers
Inmiddels is de normaliteit weer enigszins teruggekeerd. Sommige gasten hebben de open maaltijden enorm gemist. Albert-Jan: “Eén bezoeker zei bij een recente open maaltijd tegen me: 'Dit is de eerste keer in een halfjaar dat ik een warme maaltijd eet.'”

Een geheel nieuwe ontwikkeling is dat De Ontmoeting ook aandacht voor asielzoekers heeft. Een echtpaar dat veertien jaar in Malawi werkte heeft zich aan De Ontmoeting verbonden en organiseert daar nu de groep 'New Life', bedoeld voor vrouwen die nieuw in Nederland zijn. “Ze hebben allerlei nationaliteiten, verstaan elkaar niet, maar hebben ontzettend veel plezier”, zegt Albert-Jan. “Ze krijgen taalles en leren naaien. Het is voor ons een heel nieuwe tak van sport, maar de groep heeft nu al een heel stevige plek in De Ontmoeting gekregen.”

Lees meer over Albert-Jan en Jacqueline op ecmnederland.nl/cloo