De kerk beweegt!

ECM Inspiratiedag
11 mei 2019 - Arnhem

Aanmelden

Beweeg mee, kom naar de ECM Inspiratiedag!

11 mei 2019 - 10.30-15.00 uur (inloop vanaf 10:00)
Baptistengemeente 'de Ontmoeting'
Wassenaarweg 5, 6843 NX Arnhem

Jezus roept ons op om ons licht te laten schijnen voor de mensen. Hoe doe je dat? Het zoeken naar antwoorden houdt de kerk voortdurend in beweging. Waar beweegt de kerk zich naartoe? En wat valt er van het zendingsveld te leren? Laat je inspireren door sprekers en zendingswerkers tijdens onze Inspiratiedag!

Programma

  • Beluister theoloog, coach en pionier Remmelt Meijer over het thema 'De kerk beweegt!'
  • Bezoek verschillende seminars:
  • Meet & Greet & Eat met zendingswerkers.
  • Speciaal programma voor kinderen t/m 12 jaar.

Praktisch 

  • Deelname aan deze dag (inclusief lunch) is gratis. Wel wordt er een collecte gehouden voor het werk van ECM.
  • Aanmelden via de website is gewenst in verband met de catering en het organiseren van het kinderwerk.
  • De Inspiratiedag vindt plaats in baptistengemeente de Ontmoeting in Arnhem. Zie de kaart hieronder. 

Seminar 1: De kerk beweegt in Nederland. Henno Smit is bestuurslid van ECM en actief als kerkplanter, adviseur en coach, onder meer bij Hart van Osdorp in Amsterdam. Jacob en Janneke van den Bogerd werken sinds 2012 als gemeentestichters in de Bredase wijk Heuvel. Uit hun werk is Licht!, een interculturele kerkplant, ontstaan.

In hun seminar geven Henno, Jacob en Janneke een inkijkje in Hart van Osdorp en Licht!. Is vernieuwend en missionair kerk-zijn mogelijk in het Nederland van nu? Wat zijn de resultaten? Wat de lessen? En wat vraagt het van de deelnemers aan de projecten? Deze en vele andere vragen komen aan de bod tijdens dit seminar. Twee innovatieve projecten laten zich in de kaart kijken!

Seminar 2: De kerk beweegt in Duitsland. 
Gerrit van Dijk en Gerard de Wit zijn beide zendingswerker in Noordoost-Duitsland. Gerrit en zijn vrouw Jorine werken sinds 2015 in de wijk Evershagen in Rostock aan de opbouw van een christelijke gemeenschap. Gerard woont met zijn vrouw Janneke sinds 2018 in Schwerin en bereidt zich voor op een nieuw gemeentestichtingsproject in de wijk Lankow. Zowel Evershagen als Lankow is een sociaal zwakkere wijk. 

In hun seminar belichten ze aan de hand van de uit Engeland overgewaaide fresh expressions of church de verschillende fases van een gemeentestichtingsproject, van de eerste kennismaking met mensen tot gemeenschapsvorming en discipelschap. De eerste stap - luisteren - krijgt extra aandacht. "Luisteren naar de mensen in je omgeving en naar God is een belangrijke sleutel om het Evangelie door te geven, zowel in Duitsland als in Nederland", lichten ze toe. "We zullen ervaringen, ontdekkingen en handvatten uit onze praktijk in Duitsland delen. Ook is er veel gelegenheid tot interactie."

Seminar 3: De kerk beweegt onder moslims. 
Dr. Bert de Ruiter houdt zich al ruim dertig jaar bezig met het contact tussen christenen en moslims. Hij merkt hoe spaarzaam dat contact op veel plekken is en probeert er wat aan te doen. Sinds kort is Bert bij ECM betrokken als consultant, omdat veel medewerkers van ECM in toenemende mate te maken hebben met migranten met een moslimachtergrond. 

In zijn seminar gaat Bert in op de vraag: hoe kun je als christen een naaste zijn voor moslims in je land, stad of straat?