Gratis mondverzorging, gratis Evangelie

Oekraïne 1.jpgdonderdag 08 november 2018 07:37

Pastor Volodymyr uit Rivne, een stad in Noordwest-Oekraïne, reist vijf keer per jaar met een team van vrijwilligers naar het oosten van het land om de lokale bevolking te ondersteunen door middel van pastoraat en tandartsbehandelingen. Het project is klein, de missionaire hartslag sterk.

Pastor Volodymyr is niet alleen voorganger van een evangelicale gemeente in Rivne, een plaats met zo'n 240.000 inwoners, hij is ook tandarts. Die beide roepingen combineert hij in een project om de lokale bevolking aan de frontlinie in Oost-Oekraïne te helpen.

Vanwege armoede en door de nog altijd voortdurende oorlog zijn veel inwoners van Oost-Oekraïne niet in staat om te betalen voor hun gebitverzorging. Zo'n vijf keer per jaar reist pastor Volodymyr met een team van vrijwilligers naar Oost-Oekraïne, gewapend met het Evangelie en met tandartsgereedschappen. Een week lang dienen ze de lokale bevolking met gratis mondverzorging en tandartsbehandelingen.

Het team verzorgt ook pastorale ondersteuning door middel van huisbezoeken. Mede door de tandartshulp komt het team telkens weer in contact met nieuwe mensen die hunkeren naar een luisterend oor, gezelschap en bemoediging.

In Rivne

Het project is een initiatief van ECM New Hope Oekraïne (voorheen New Hope International) en beperkt zich niet tot de frontlinie in Oost-Oekraïne. In Rivne leven veel mensen die uit Oost-Oekraïne zijn gevlucht omdat ze bijvoorbeeld familieleden verloren hebben, door de oorlog lichamelijk gehandicapt zijn geraakt of niet meer in hun bestaan kunnen voorzien. Ook deze mensen heeft het project op het oog.

In Rivne zijn verschillende kleine groepen gevormd (een soort huiskringen) waarin de oorlogsslachtoffers elkaar kunnen ontmoeten en steun kunnen vinden. Pastor Volodymyr en vrijwilligers uit zijn gemeente leiden de groepen. Ze bieden pastoraat aan, maar ook zo veel mogelijk praktische en financiële hulp.

De reizen naar Oost-Oekraïne en het werk in Rivne hebben een enorm bemoedigende uitwerking op de mensen. De Oost-Oekraïners krijgen het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en niet vergeten worden. Jezus reikt uit naar gebroken mensen en dat wil dit project weerspiegelen.

Geven

EO-Metterdaad heeft dit project recent ondersteund met een donatie van 5.000 euro. Met dat geld kan een busje omgebouwd worden tot mobiele tandartsruimte. Zo is het team veel flexibeler en kan het veel meer mensen bereiken.

Naast deze eenmalige kosten heeft het team zo'n 2.000 euro per jaar nodig om de vijf reizen naar Oost-Europa te maken (reis, verblijf, aanschaf materialen). Wilt u bijdragen aan dit mooie project? Maak dan vandaag nog uw gift over via de donatiepagina.

« Terug