Moslimjongeren zijn ook gewoon jongeren

12 Sharing Lives Young.pngvrijdag 04 maart 2022 09:41

De beeldvorming rondom moslims is in Europa niet bepaald positief. Opvallend genoeg niet alleen onder volwassenen, maar net zo goed onder jongeren. ECM'er Bert de Ruiter stimuleert al jaren het contact tussen christenen en moslims en heeft nu een speciale jongerenversie van zijn succesvolle cursus Sharing Lives gemaakt. “Ik hoop dat de deelnemers gaan inzien dat moslimjongeren ook gewoon jongeren zijn, met wie ze normaal kunnen omgaan.”

Het is voor sommigen wellicht verrassend – dat jongeren net als volwassenen moeite hebben om onbevooroordeeld naar moslims te kijken – maar Bert vertelt dat er uitgebreid onderzoek naar is gedaan. “De onderzoeken bevestigen dat veel jongeren een sterk negatief beeld hebben”, zegt de consultant christen-moslimrelaties van ECM Nederland. “Bijzonder is dat het niet uitmaakt of de jongeren christelijk zijn of niet. En dat moslimjongeren vaak positiever tegenover christelijke jongeren staan dan andersom.”

De redenen zijn uiteenlopend. Jongeren worden beïnvloed door wat ze thuis en op school horen, evenals door (sociale) media. Er is bovendien vaak weinig contact met moslims. “Als je bijvoorbeeld op een christelijke school en een christelijke sportclub zit, leef je in je eigen bubbel”, zegt Bert. “Je komt niet als vanzelf in contact met moslims en doet waarschijnlijk ook geen moeite om contact te krijgen. Maar zonder ontmoeting verandert je beeldvorming niet. De verschillende onderzoeken bevelen allemaal aan dat de ontmoetingsmomenten versterkt moeten worden.”

Jongerencultuur

Bert de Ruiter vindt het persoonlijk erg jammer dat er zo veel angst en achterdocht is in het contact met moslims. Het motiveerde hem om de cursus Sharing Lives te schrijven, die inmiddels in twaalf talen beschikbaar is en in tal van landen gegeven wordt. Het doel van de cursus is om vooroordelen weg te nemen en vriendschappelijke contacten tussen christenen en moslims te bevorderen.

Samen met Young & Holy, een bureau van voormalige jongerenwerkers, ontwikkelde Bert recent de nieuwe cursus Sharing Lives Young, speciaal voor jongeren. “Het concept is hetzelfde, maar de vorm is aangepast. Young & Holy is gespecialiseerd in de jongerencultuur. Zij hebben materiaal gemaakt dat in die cultuur past. De vijf bijeenkomsten volgen in grote lijnen de volwassen versie, maar de bijdragen zijn korter en er zijn praktijkopdrachten, filmpjes en spelelementen.”

Niet vreemd

De cursus is geschreven voor jongerenleiders. Ze krijgen alles kant-en-klaar aangereikt, zodat ze de cursus zelf in hun kerk of organisatie kunnen geven. Wat hoopt Bert dat deelnemende jongeren in elk geval uit de cursus meenemen? “Dat moslimjongeren ook gewoon jongeren zijn, met wie ze normaal kunnen omgaan. Ze zijn niet vreemd of minderwaardig.”

“De cursus bepaalt jongeren tegelijk bij hun eigen geloof. Het contact met een andere religie kan spannend zijn. Ik hoop dat hun eigen geloof zich hierdoor verdiept en dat ze moslims als gewone medemensen gaan zien. Een moslim een vriend, dat is de centrale leus in de cursus.”

Lees meer over de cursussen van Sharing Lives (voor volwassenen en voor jongeren) op www.sharinglives.eu.

« Terug