Anke van der Sluijs

Zo weinig mensen in deze streek kennen God. Ik hoop dat ze God zullen leren kennen. Niet alleen voor het eeuwige leven, maar ook om vandaag met hem te kunnen leven.

Anke van der Sluijs – Frankrijk, zendingswerker in de Pyreneeën. Sinds eind 2013 woont en werkt ze in het gebied Aude, bekend van het vestingstadje Carcassonne. Daar draagt ze vanuit een kleine gemeente, Le Sarment, bij aan het bereiken van de vele zoekers in het gebied.

Sinds oktober 2009 werkt Anke van der Sluijs (1959) in Zuid Frankrijk: eerst in Saint Girons en sinds december 2013 in de Hoge Vallei van departement Aude, in het oostelijk deel van de Pyreneeën, 50 kilometer ten zuiden van Carcassonne. Het is een streek met een prachtig landschap, dat onder andere uit laaggebergte met enkele hogere uitlopers bestaat. Er is wijnbouw, wat akkerbouw en een klein beetje veeteelt.

Een ideaal gebied zou je zeggen. Er is echter ook veel donkerheid en leegte. Het is een van de armste streken van Frankrijk en de werkloosheid is hoog. Er zijn heel weinig christenen en kerkgemeenschappen zijn klein en liggen ver uiteen. Het gebied blijkt aantrekkelijk voor zoekende mensen die antwoorden willen vinden op hun innerlijke leegte en angst in allerlei vormen van New Age en occultisme. Voor veel mensen horen mediteren, magnetisme, hypnose en contact met de geestelijke wereld bij het dagelijks leven. De Pic de Bugarach bevindt zich in deze regio, bekend van 'redding door Ufo's' bij het voorspelde einde van de wereld in december 2012, wat (tien-)duizenden mensen uit de hele wereld aantrok die redding zochten.

Aude is een van de drie armste departementen van Frankrijk. Er is weinig werkgelegenheid.

Rechtstreekse evangelisatie is hier (net als elders in Frankrijk) niet toegestaan. Dat komt doordat de Franse overheid streng vasthoudt aan een scheiding van kerk en staat. De Goede Boodschap kan wel in persoonlijke gesprekken en via culturele en praktische projecten verbonden aan een erkende kerk worden overgedragen. Of als mensen vragen stellen...

Anke kende deze streek al vele jaren en zag al lange tijd de geestelijke nood van deze streek. Ze raakte bewogen met de bevolking die Jezus zo hard nodig heeft. Zij verbond zich aan een kleine evangelische kerkgemeenschap, ‘Le Sarment’ (De Wijnrank) met ongeveer 20 leden, die uit een gebied met doorsnede van ongeveer 100 km afkomstig zijn. Voor deze gemeente leidt zij een huiskring in haar woonomgeving, op zo’n 50 km ten zuiden van Carcassonne, waar ze zoekende mensen opvangt en onderwijst. Haar werk bestaat voornamelijk uit één-op-één contacten leggen, relaties bouwen en in woord en daad getuige van Jezus Christus zijn. Daarnaast is ze betrokken bij kinder- en jongerenwerk en maakt zij deel uit van het leiderschapsteam van 'Le Sarment' en van een overlegorgaan voor pastorale werkers in ziekenhuizen.

Functie
Zendingswerker
Land van oorsprong
Nederland

2010