Jan & Elisabeth Anema

Portugezen snakken naar aandacht en waardering. Wij hopen dat ze echte liefde zullen vinden bij Jezus.

Jan en Elisabeth Anema verlieten in 1987 hun melkveebedrijf in Nederland om zich te vestigen in Portugal. Na enkele jaren begonnen ze een boerderij in Lavre, in de streek Alentejo.

De boerderij (een biologisch veebedrijf met een kaasmakerij) geeft niet alleen henzelf rust en ruimte, het biedt ook vele mogelijkheden om dienstbaar te zijn aan de mensen in Portugal. De processen in de landbouw en de natuur zijn mooie uitgangspunten om bijbelse principes uit te leggen.

Jarenlang hebben Jan en Elisabeth zich ingezet voor de hulp aan ex-verslaafden. Momenteel richten ze zich meer op preventie, bijvoorbeeld door programma's voor jongeren en families. Daarnaast werken ze mee aan zomerkampen voor kinderen en tieners uit achterstandswijken van Lissabon en proberen ze door hun levensstijl 'eye-openers' te geven die de mensen om hen heen dichterbij God brengen.

Elisabeth is hiernaast actief in de pastorale counseling. Ze begeleidt mensen en traint ook anderen in counseling – iets wat in veel Portugese evangelische kerken onderbelicht is. Elisabeth is ook verantwoordelijk voor de pastorale zorg voor de ECM-werkers in Portugal.

Ook ondersteunen de Anema’s een Portugees echtpaar, Victor en Bia Biscaia, in een gemeentestichtingsproject in Mora. Mora ligt zo’n veertig kilometer bij de Anema’s vandaan en telt ongeveer drieduizend inwoners. De gemeentestichting is nu in de fase dat er ’s zondags een groepje bij de Biscaia’s samenkomt.

Functie
Zendingswerkers
Land van oorsprong
Nederland

Met ECM sinds 1987