Eet smakelijk: praktisch christen-zijn in Roemenië

Pofta Buna 1.jpgdinsdag 23 oktober 2018 09:34

Pofta Buna, eet smakelijk. Onder die eenvoudige naam runt de gemeente van ECM-zendingswerkers Jeroen en Marieke Baks een gaarkeuken in het Roemeense Câmpina. Tientallen mensen worden erdoor geholpen. “Het idee is om de liefde van Jezus op een relevante manier te laten zien.”

Jeroen en Marieke wonen sinds 2016 in Câmpina, zo'n 100 kilometer boven Boekarest. Ze werken in en vanuit een lokale kerk, die in 2006 werd gesticht door de Nederlandse Jurjen Nagel en zijn Roemeense vrouw Loredana.

“Vlak voordat wij naar Câmpina kwamen, verhuisde de gemeente naar een nieuw gebouw”, vertelt Jeroen. “Het oude gebouw werd aangehouden. We besloten om daar een kantine – ons woord voor gaarkeuken – van te maken. Een jaar lang hebben we het gebouw met vrijwilligers uit de gemeente gerenoveerd. Vorig jaar konden we Pofta Buna openen.”

Via de post

Pofta Buna richt zich op ouderen, zieken en arme kinderen. Op dit moment worden zo'n zestig mensen geholpen. Een deel van de mensen komt zelf naar de kantine om een maaltijd op te halen of direct op te eten, een deel krijgt het eten thuisbezorgd.

De gemeente Câmpina heeft zelf ook een gaarkeuken, maar er zijn veel mensen die daar net niet voor in aanmerking komen, ook al kunnen ze niet rondkomen. Via de sociale dienst en de post krijgt Pofta Buna hun adressen, zodat ze hulp kunnen aanbieden. “In Roemenië worden uitkeringen nog via het postbedrijf uitgekeerd”, licht Jeroen toe. “Mensen krijgen een bonnetje en daarmee kunnen ze bij de post hun geld ophalen. Het postbedrijf weet dus precies wie hulp nodig heeft. Via hen bereiken we mensen die we anders niet zouden zien.”

Groei

De kerk waar Jeroen en Marieke onderdeel van uitmaken heeft veel ervaring met praktische hulpverlening. Al jaren worden mensen geholpen met kleding, schoenen en voedsel. Met Pofta Buna investeert de gemeente nog meer in dat praktische christen-zijn. “We willen relevant zijn voor onze omgeving”, zegt Jeroen. “We willen de liefde van Jezus op een relevante manier laten zien aan de mensen.”

De keuken van Pofta Buna heeft de capaciteit om ongeveer honderd mensen te helpen. Er is dus nog ruimte voor groei. “En het gebouw biedt meer mogelijkheden dan die drie keer per week dat we er eten koken”, zegt Jeroen. “We willen de ruimte ook inzetten voor andere activiteiten. Het gebouw staat midden in een wijk, het heeft veel potentieel!”

Zie voor meer informatie over het werk van Jeroen en Marieke Baks en de mogelijkheden om hen te ondersteunen hun profielpagina op deze website.

Hieronder een fraaie video over het werk van Pofta Buna:

« Terug