7,5 liter koffie doet wonderen

Straatcafé Rostock.jpgwoensdag 13 februari 2019 11:42

Toen Gerrit en Jorine van Dijk in 2015 in Rostock kwamen wonen, hoorden ze van de bewoners in hun wijk Evershagen dat men gemeenschap miste. Met een wekelijks straatcafé proberen ze sinds anderhalf jaar in die behoefte te voorzien. “We zijn positief verrast wat het in de wijk uitwerkt.”

Gerrit en Jorine (rechtsonder met hun beide kinderen) zijn door ECM en de GZB uitgezonden naar Rostock. Hun droom is een christelijke gemeenschap te vormen in Evershagen, een sociaal zwakkere wijk in de Noordoost-Duitse stad.

“Toen we hier kwamen, zijn we eerst om ons heen gaan kijken en gaan luisteren naar de mensen”, vertelt Gerrit. “Veel mensen zeiden: het is onpersoonlijk geworden in de wijk, we missen gemeenschap. Daar zagen we een kans liggen.”

Iedere woensdagochtend zetten Gerrit en Jorine samen met vrijwilligers uit de lokale Freie evangelische Gemeinde een paviljoen op in hun wijk: een gezellig ingerichte tent met een paar statafels. Ze nemen 7,5 liter koffie mee en bieden de wijkbewoners een gratis kopje aan. “Het komt heel goed aan”, zegt Gerrit. “De eerste keer waren er vijf of tien mensen, maar inmiddels hebben we wekelijks dertig tot veertig bezoekers.”

Gevangenis

Doordat het straatcafé iedere week plaatsvindt, ook bij temperaturen rond het vriespunt, is het een vaste waarde in de wijk geworden. Gerrit hoopt dat het de mensen een ander beeld van kerk-zijn geeft. “De kerk is hier een leeg begrip. Wij hopen het positief te vullen door te laten zien dat de kerk een gemeenschap van mensen is die goeds willen voor de stad, en dus ook voor jou.”

In anderhalf jaar tijd hebben Gerrit en Jorine door het straatcafé veel relaties kunnen opbouwen en verdiepen. Zo heeft Gerrit contact met een voormalige zeeman die getroffen is door slokdarmkanker. De afgelopen tijd heeft hij hem intensief bezocht. “Deze man is communistisch gevormd, maar opeens speelt het gebed een rol in zijn leven.” Ook onderhoudt Gerrit contact met een man die in de gevangenis is beland. Binnenkort gaat hij bij hem op bezoek.

“We zijn positief verrast wat het café in de wijk uitwerkt”, zegt Gerrit. “We bekijken nu of we iets soortgelijks ook op de vrijdagavond kunnen gaan organiseren, zodat we ook gezinnen en werkende mensen kunnen bereiken. Een groot deel van ons werk speelt zich af onder gezinnen en kinderen.”

Gerrit en Jorine werken ook aan een praktische volgende stap voor het straatcafé: de aanschaf van een bus of bakwagen die omgebouwd kan worden tot mobiele bühne. Het zou het café nog meer mogelijkheden geven.

Liefdevolle gemeenschappen

ECM gelooft dat er geen betere manier is om van het Evangelie te getuigen dan door liefdevolle gemeenschappen van mensen die Jezus in woord en daad navolgen. ECM wil overal in Europa zulke gemeenten stichten en opbouwen. ECM pioniert daarbij voortdurend met nieuwe vormen en nieuwe ideeën, zoals het straatcafé in Rostock.

Deelt u onze missie? Lees op de pagina Ik doe mee hoe u betrokken kunt raken bij ons werk.

Geraakt door het werk in Rostock? Lees meer op de profielpagina van Gerrit en Jorine van Dijk.

« Terug