Adopteer een olijfboom, help verslaafden

13 El Buen Samaritano.pngmaandag 19 juli 2021 14:24

Door recht te doen en barmhartig te zijn wordt Gods liefde voor gebroken mensen weerspiegeld. Die visie van ECM wordt heel concreet zichtbaar in El Buen Samaritano, een rehabilitatiecentrum voor verslaafden in Zuid-Spanje. De jonge Samuel Farelly groeide op in de buurt van het centrum, maar woont nu in Nederland. Hij is een actie gestart om het centrum te ondersteunen.

“Kijk”, zegt Samuel, terwijl hij zijn webcam naast hem richt, “hier staan er een paar.” Hij laat een aanzienlijke opstapeling van drieliterblikken olijfolie zien. “De beste olijfolie in de wereld”, zegt hij met een lach. Het komt direct van de olijfboomgaard van El Buen Samaritano (De barmhartige Samaritaan), waar de verslaafden die in het centrum geholpen worden dagelijks werken. “Het is biologische olijfolie, extra vierge. Dat betekent dat het olie van de eerste persing is, dat is de meest pure olie. Heel goed voor je lichaam! We noemen het wel het goud van Spanje.”

Samuel is een actie gestart waarbij mensen voor 70 euro per jaar één van de honderden olijfbomen van El Buen Samaritano kunnen adopteren. In ruil voor hun donatie krijgen ze jaarlijks een blik met drie liter van de beste olijfolie. “Mijn doel is om hiermee het werk van El Buen Samaritano bekend te maken en te ondersteunen. De donaties gaan voor 100 procent naar mensen die het rehabilitatieprogramma zelf niet kunnen betalen en naar de medewerkers, die het centrum in leven houden.”

Bevrijd

Samuel is de zoon van zendingswerkers Francisco en Nathalie Arjona. Sinds 2018 woont hij in Dordrecht – hij verhuisde naar Nederland nadat hij op een ECM-conferentie zijn Nederlandse vriendin had leren kennen. Toen hij opgroeide, was hij actief bij het werk in El Buen Samaritano betrokken. Hij deed vrijwilligerswerk en zette zijn talent (fotografie en filmwerk) in om het centrum onder de aandacht te brengen. “De meeste mensen in het centrum kampen met drugs- en alcoholverslavingen”, vertelt hij. “Ze worden negen maanden lang geholpen. Sinds de oprichting in 1993 zijn honderden mannen en vrouwen van hun verslaving bevrijd.”

Het centrum heeft een duidelijke christelijke identiteit. “Elke ochtend is er Bijbelstudie en elke zondag is er een dienst”, zegt Samuel. “Alle medewerkers zijn christelijk. Veel verslaafden leren in het centrum Jezus kennen. Dat is eigenlijk de best mogelijke rehabilitatie, dat je Jezus in je leven toelaat!”

Adopteer nu een olijfboom en help het werk van El Buen Samaritano! Ga naar www.buensam.org/adopteer.htm.

« Terug