Zoveel prachtig werk!

6 feb 2024 - door Martijn Horsman, ECM Nederland

,
Biennial.JPG

In het begin van april vond de Biennial plaats van ECM in Umag. Bauke Deelstra was voor het eerst aanwezig en doet verslag.

Talloze zendingswerkers van ECM verzamelden zich in Umag, een prachtige kustplaats in Kroatië. Deze bijeenkomst was extra speciaal, aangezien het al vijf jaar geleden was vanwege de impact van corona. We waren vol verwachting, omdat we van collega's hadden gehoord dat het een onvergetelijke ervaring zou zijn. Nu we de eerste Biennial achter de rug hebben, kan ik bevestigen dat het inderdaad geweldig is om elkaar te ontmoeten. Veel zendingswerkers zijn actief in kleine christelijke gemeenschappen, en dat geldt ook voor ons. Elke zondag komen we met ongeveer vijftien mensen samen in Albanië. Hoewel het goed is om als kleine groep christenen bijeen te komen, missen we soms het gezang van een grotere gemeenschap zoals we dat in Fryslân gewend waren tijdens de kerkdiensten.

Tijdens de Biennial was het bijzonder om elke ochtend gezamenlijk lofprijzing te ervaren. Honderden zendingswerkers deden enthousiast mee, waarbij niet alleen Engels, maar soms ook Frans, Spaans of Oekraïens werd gezongen. Op zulke momenten is de taal ondergeschikt aan de gedeelde passie voor de Heer.

Ik was ook erg geraakt door de persoonlijke getuigenissen die werden gedeeld. Of het nu ging om het verspreiden van bijbels in Italië, jeugdwerk in Slovenië, een buurtgemeenschap in Maastricht of het starten van een evangelisatiepost in Spanje, het raakt me dat ECM zoveel goed werk verricht in landen en gebieden waar mensen nauwelijks iets over Jezus weten. Het is bemoedigend om te zien dat we niet alleen staan, zelfs in uitdagende contexten. Het is prachtig om getuigenissen te horen waaruit blijkt dat Gods werk doorgaat.

Binnen ECM worden de letters van de naam  gebruikt voor Equip, Connect en Multiply (toerusten, Verbinden en Vermenigvuldigen). Terugkijkend op de Biennial kan ik zeggen dat de conferentie me geestelijk heeft verrijkt door middel van seminars en toespraken. Bovendien heeft het me in contact gebracht met andere zendingswerkers om me heen. De toerusting en de verbinding  zijn goed aanwezig. Hopelijk zullen we in ons werk ook veel van de M van vermenigvuldigen ervaren. Want er is niets zo mooi als mensen tot de Heer zien komen. We beseffen echter dat we dit niet alleen kunnen. We mogen zaaien, maar het is de Heer zelf die de groei bewerkstelligt.