Met een oude Corsa heel Europa door

Gideon en Irma Koning.jpgwoensdag 22 mei 2019 09:43

Vorig jaar oktober trouwden Gideon en Irma Koning. Een kleine maand later stapten ze in hun zeegroene Opel Corsa uit 1994 voor een missionaire reis door Europa, onder meer langs ECM-zendingswerkers. Ze vertellen over hun ervaringen. “Er gebeurt heel veel. God werkt door alle kerken heen.”

Gideon en Irma ontmoetten elkaar in Wageningen, waar ze respectievelijk moleculaire levenswetenschappen en plantenwetenschappen studeerden. Zoekend naar de toekomst die God voor hen in petto heeft, vroegen ze zich af of een missionair leven misschien iets voor hen is. Ze besloten de proef op de som te nemen en door Europa te gaan reizen. Meteen een mooie huwelijksreis. “Zo was het niet bedoeld, maar we merken wel hoe fijn het is voor onze relatie”, zeggen ze. “We doen heel veel samen.”

Inmiddels hebben Gideon en Irma ruim 15.000 kilometer afgelegd door Frankrijk, Spanje, Engeland, Ierland en Duitsland. Ze bezochten projecten van ECM, Taizé en IFES en staken overal hun handen uit de mouwen. Zo waren ze bij ECM-zendingswerkers Wilfred en Marisa Kampjes in Spanje en bij Christiaan en Kseniya Kooiman in Duitsland. Maar ze werkten ook twee weken in de tuin van iemand in Marseille en hielpen mee in Franse ecodorpen.

Het jonge echtpaar heeft de reis in grote lijnen gepland, maar laat veel ruimte voor Gods leiding. “Soms reden we over de weg en zeiden we letterlijk: waar zullen we nu naartoe gaan?”, vertelt Irma. “God voorziet”, constateert Gideon. “Hij voorziet in eten en spullen, plaatsen waar we kunnen verblijven, momenten om te rusten, mensen om mee in contact te komen – alles wat we nodig hebben.” Wildkamperen was soms onvermijdelijk, maar daar lopen Gideon en Irma niet voor weg.

Wat is hen de afgelopen maanden opgevallen in Europa? Wat zien ze op zendingsgebied gebeuren? “Er gebeurt heel veel, en wat er gebeurt, is heel divers”, zegt Gideon. Irma vult aan: “We hebben allerlei kerken bezocht, van katholiek tot evangelisch, en overal hebben we enthousiaste mensen ontmoet die de kerk wakker willen schudden en iets willen betekenen. God werkt door alle kerken heen.”

“We hebben ook geleerd dat het waardevolste het ontmoeten van mensen is”, zeggen de twee. “We hebben heel veel gedaan, maar uiteindelijk is tijd nemen voor mensen het belangrijkste. Dat zagen we ook in het werk van Wilfred en Marisa in Spanje en Christiaan en Kseniya in Duitsland.”

Gideon en Irma zijn nog steeds on the road. Ze zitten momenteel in Polen en gaan ook nog naar Oekraïne. Vervolgens reizen ze via Oostenrijk terug naar huis, maar met het plan om tot augustus nog meer reizen te ondernemen. “We weten nog niet waarheen.”

Is een missionaire bediening een logische volgende stap als ze hun zendingsreizen hebben afgerond? “We willen in elk geval in ons eigen huis, waar dat dan ook is, missionair leven. We willen een open huis hebben, waar iedereen welkom is en waar mensen terechtkunnen die een toevlucht zoeken.”

Lees meer over de reis van Gidoen en Irma op gideonirmajourney.blogspot.com.

« Terug