Familie Van den Bogerd: van Breda naar Verona

Bogerd vd 1911.JPGdonderdag 11 juni 2020 11:11

Sinds 2012 zetten Jacob en Janneke van den Bogerd zich in voor gemeentestichting in Breda. Nu is het tijd voor een nieuwe stap. Onder de naam 'Casa della Vita' beginnen ze in het Noord-Italiaanse Verona een nieuw initiatief. “We zijn geraakt door de nood in Italië en willen het goede nieuws van Jezus brengen.”

Jacob en Janneke hadden in april al naar hun nieuwe zendingsbestemming willen verhuizen, maar het coronavirus verhinderde dat. De regio rond Verona was hermetisch afgesloten en dus moest het gezin wachten. “Al onze plannen werden in de war geschopt”, vertelt Jacob. “Maar we konden er gelukkig relaxed onder blijven. We hebben een grote God.”

Hun huis in Breda moesten ze al overdragen en dus weken Jacob en Janneke met hun kinderen Judah en Jezra uit naar een vakantiehuisje. Omdat de coronacrisis aanhield, besloten ze aan het klussen te gaan, met een prachtig chalet in Hilvarenbeek (Noord-Brabant) als resultaat. Ze kunnen die woning nu gebruiken als ze op verlof zijn in Nederland en zullen hem daarnaast verhuren om voor extra inkomsten te zorgen.

Na vele weken wachten heeft de familie Van den Bogerd nu eindelijk een (online) uitzenddienst kunnen plannen. Op zondag 14 juni worden ze gezegend. Een dag later vertrekken ze naar Italië.

Huis van leven

Jacob en Janneke hebben in Verona een oude boerderij gevonden (sommige delen dateren nog uit 1700), waar ze hun 'Casa della Vita' willen vestigen, een huis van leven. Vanuit daar willen ze werken aan een Italiaanstalige, christelijke, interculturele gemeenschap. De boerderij ligt net buiten de eerste stadswijk van Verona, waarin geen evangelische of protestantse gemeenten present zijn.

“Casa della Vita heeft drie pijlers”, vertelt Jacob. “Community, education en retreat. Naast de gemeenschap die we willen vormen, willen we graag samenwerken met andere kerken en organisaties. We willen ons daarbij ook inzetten voor discipelschap onder Italiaanse christenen. Dat is iets wat in de vaak kleine Italiaanse kerken op dit moment erg gemist wordt.”

De pijler retreat houdt in dat Jacob en Janneke in een deel van hun huis vakantiewoningen gaan maken. “Bijvoorbeeld voor mensen uit onze Nederlandse achterban, die graag in Italië rust willen vinden”

Bagage

Sinds 2016 komen Jacob en Janneke regelmatig in Italië. Vanaf het begin werden ze geraakt door de nood die ze zagen. “Je staat er niet snel bij stil, omdat Italië bekendstaat als katholiek land, maar slechts heel weinig mensen hebben nog iets met het geloof. Wij willen het goede nieuws van Jezus brengen.”

Hun jarenlange ervaring met missionair werk in Breda nemen Jacob en Janneke mee. “De context is in Verona natuurlijk anders, maar we hebben in Breda veel lessen geleerd en we weten nu beter door welke fases je gaat met een missionair project. Die bagage nemen we mee.”

Lees meer over het werk van de familie Van den Bogerd op www.ecmnederland.nl/bogerd.

« Terug