Het ruikt naar Christus in Radovljica

Radovljica kerkdienst.JPGmaandag 09 november 2020 09:24

Op de school van zijn kinderen staat hij bekend als “de priester die getrouwd is”. ECM'er Sebastian Forjan leidt sinds acht jaar samen met zijn vrouw Glorija een kerkplant in Radovljica, in het rooms-katholieke Slovenië. En de gemeente groeit. “Elk jaar toont God zijn trouw.”

Sebastian en Glorija, beiden geboren en getogen in Slovenië, verhuisden na hun studie aan het Belfast Bible College naar Radovljica en gingen daar in 2006 als jeugdwerkers aan de slag. Uit hun werk onder jongeren groeide een Bijbelstudiegroep en daaruit ontstond acht jaar geleden een kleine evangelicale gemeente. De gemeente ontmoette zich in het begin tweemaandelijks in een school. Later ging dat over in wekelijkse diensten (foto boven).

De eigen samenkomsten waren niet alleen praktisch (tot dan toe reden de christenen van de groep elke zondag veertig minuten naar hoofdstad Ljubljana voor de dienst van hun moederkerk), maar gaven de gemeente ook een geestelijke impuls. “De afgelopen jaren hebben we gezien hoe God ons leidt en hoe Hij elk jaar meer mensen naar onze gemeente brengt”, vertelt Sebastian enthousiast. “Elk jaar hebben we wel doopdiensten. Dit jaar werden zes mensen gedoopt, vorig jaar vijf.”

“Elk jaar toont God zijn trouw”, vervolgt Sebastian. “We willen zijn trouwe helpers zijn, maar uiteindelijk hangt het niet van ons af. Wij dienen trouw, God doet de rest. Dat is heel bemoedigend om te zien.”

Vroege kerk

Werk onder jongeren, waar Sebastian en Glorija hun bediening mee begonnen, heeft nog steeds grote nadruk in de gemeente in Radovljica. Sebastian en Glorija werken op dat gebied intensief samen met Chris en Ashley Wick van Josiah Venture. Zelf is Sebastian echter langzaam in een andere rol gegroeid. “Ik houd me nu veel meer bezig met pastoraat, onderwijs en prediking. Dat is een heel nieuwe uitdaging. Ik deed die dingen al wel, maar had het mezelf aangeleerd. Ik probeer mezelf nu door mentors, boeken en persoonlijke training meer toe te rusten voor die taak. Ik moet nog steeds veel leren!”

De gemeente werkt momenteel aan de vorming van een leiderschapsteam. “We vallen nog steeds onder de moederkerk in Ljubljana, maar we hopen volgend jaar ons eerste eigen leiderschapsteam te hebben”, zegt Sebastian.

Forjan.jpgNieuw in de gemeente is ook dat de leden en bezoekers (ongeveer vijftig mensen) zich op de laatste zondag van de maand in huisgroepen ontmoeten. “We eten dan samen lunch, doen Bijbelstudie, zingen liederen en delen getuigenissen”, vertelt Sebastian. “Het doel is dat we elkaar beter leren kennen, want je praat zondags niet altijd met iedereen. Sommigen vinden het bovendien moeilijk om in gesprek met anderen te komen. In een huisgroep gaat dat makkelijker. Het loopt goed. Deze manier van samenkomen gaat in feite terug op de vroege kerk.”

De huisgroepen zijn net gestart met het volgen van de twaalfdelige studieserie The God Who Comes Down van Desi Maxwell, een gepensioneerde professor die Sebastian en Glorija nog van hun studietijd in Belfast kennen. De cursus neemt je in twaalf lessen de hele Bijbel door.

Zwembad

Naast zijn nieuwe verantwoordelijkheden in de groeiende gemeente van Radovljica klopt Sebastians hart nog altijd levendig voor het bereiken van Slovenen met het Evangelie. “Onze drie zoons zitten inmiddels allemaal op school. Ik sta daar bekend als 'de priester die getrouwd is'. Dat is altijd een aardig startpunt voor een gesprek”, vertelt Sebastian. “Ook bij het lokale zwembad heb ik bijna elke keer wel een gelegenheid om het Evangelie te delen. Dat is geweldig.”

“Radovljica heeft een dorpssfeer. De meeste mensen weten wel wie we zijn. Dat maakt nieuwsgierig, tot op het punt dat mensen uit nieuwsgierigheid naar de samenkomsten op zondag komen”, vervolgt Sebastian. “Het is mooi en goed om het aroma van Christus te verspreiden. Tegelijk moeten we voorzichtig. Als we een keer in de fout gaan, weet het hele dorp het. We hebben ook vijanden, en die checken alles wat we doen.”

New age

Behalve de traditionele rooms-katholieke cultuur speelt new age een grote rol in Radovljica. “Radovljica kun je gerust een centrum van new age noemen”, zegt Sebastian. “Er worden veel trainingen op dat gebied gegeven. Mensen proberen er hun hongerige ziel mee te voeden.”

“Je hoeft deze mensen er niet van te overtuigen dat God bestaat. Dat geloven zij ook, maar zij zien God als een bepaalde energie. En dat is heel wat anders. Jezus zien ze als een coole leraar, net als Krishna en vele anderen. Hoe deel je met zulke mensen het Evangelie? Wij hebben geleerd dat het vooral belangrijk is om liefdevolle mensen te zijn. Dat betekent veel voor mensen. Er ontstaan dan vanzelf mogelijkheden om over Jezus te praten. Maar dat kun je niet forceren. Er is geen shortcut. Er is tijd nodig.”

Lees meer over het werk van Sebastian en Glorija op hun profielpagina.

« Terug