Tips voor praktisch getuigen

“Je hoeft niet zo groot te denken, houd het simpel”

13 feb 2024 - door ECM Nederland

, , , , , , , , ,
10 Visie.jpg

Meestal vertellen we in dit Europa Magazine de verhalen van onze zendingswerkers en wat zij doen om het Evangelie te verspreiden. Maar wat kunt u doen? Hoe kunt u de mensen in uw omgeving bereiken? ECM-zendingswerkers uit verschillende landen geven tips.

“Het eerste dat in mijn hoofd opkomt, zijn de woorden luisteren, zien en oprechte aandacht”, zegt Gerard de Wit (Schwerin, Duitsland). “Zie je de mens tegenover je echt? Luister je echt? Of wacht je tot hij klaar is zodat je zelf weer verder kunt? En hoe zit het met mensen die hun leven (heel) anders vormgeven, anders denken of andere keuzes maken dan jij? Het is volgens mij een daad van liefde om het met zo iemand uit te houden en diegene niet direct te (ver)oordelen.

Wij zien in onze wijk Lankow dat veel mensen bij conflicten óf het contact verbreken óf in de aanval gaan. Je kunt genade laten zien door vervelend gedrag naar jou toe niet goed te keuren, maar de deur van je hart voor die persoon open te laten.

Het Evangelie brengen is geen pakketje waarheid afleveren. Het gaat ook niet om je gelijk halen of overtuigen; dat blijft voor mij een valkuil. Als christen mag je een leesbare brief van Christus zijn, die mensen op hun eigen tempo ontdekken. Het is belangrijk om beschikbaar te zijn en erop te rekenen dat God je vandaag wil gebruiken.”

“Nodig je buren uit om te komen eten”, is het praktische advies van Frederik en Eline Boersema (Maastricht, Nederland). “Een huisborrel als je net ergens bent komen wonen werkt ook goed. Of een burendag of buurtbarbecue. Op zulke momenten leer je mensen kennen. Zelf hebben we bijvoorbeeld ook een bankje voor ons huis staan, aan de straatkant. Daardoor ontmoet je veel mensen.

Voor ons is het belangrijkste om beschikbaar te zijn. Om af en toe aan mensen te vragen wat er in hun leven gebeurt en wat wij eventueel kunnen doen. Het kost niet veel tijd. Ja, het is soms wel spannend om op mensen af te stappen, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je meer binding krijgt met de plek waar je woont. Misschien zijn we al snel bang voor de buren die er niet op zitten te wachten, maar het grootste deel vindt het wél leuk als je contact zoekt.”

“In onze bediening in Albanië merken wij dat het verspreiden van het Evangelie begint met het hebben van een goede relatie”, vertellen Bauke en Evie Deelstra (Sauk, Albanië). “Het is soms best lastig om iets over je geloof te delen. Je wilt het niet dwangmatig overbrengen, maar je wilt wel laten zien dat je van Jezus houdt. Hoe mooi is het om zijn liefde te delen! Een belangrijke eerste stap is wat ons betreft: oprechte interesse in de ander. Wanneer iemand zich gezien voelt, ontstaat er openheid en daarmee ook de kans om diepgang te zoeken. Dit kan beginnen met een simpel bakje koffie of een spontaan bezoekje. Die openheid ontstaat vaak niet van de ene op de andere dag. Het is werk waar veel tijd in kan gaan zitten. Maar geleid door de Heilige Geest kan het een geschenk voor de eeuwigheid opleveren.”

“Ga alsjeblieft niet evangeliseren”, zegt Albert-Jan Cloo (Deventer, Nederland). “Ga niet hard op zoek naar een werkvorm of activiteit. Ga bidden. Leg je missionaire verlangen aan God voor en luister. Er is een goede kans dat God je een verlangen op je hart legt, iets wat bij jou past. Of concrete mensen, voor wie je kunt bidden of bij wie je op de koffie zou kunnen gaan.

Ik gebruik weleens het voorbeeld van een sinaasappelboom. Je kunt wel proberen om daar bananen aan te laten groeien, maar dat werkt niet. Wat is jouw vrucht? Groei in wie je bent, vandaaruit kun je activiteiten of andere dingen ondernemen.”

“Doe wat je leuk vindt, samen met een ander”, adviseren Jeroen en Marieke Baks (Câmpina, Roemenië). “Als je van wandelen houdt, maak dan eens een wandeling met iemand. Je hoeft niet zo groot te denken, houd het simpel. Je hoeft niet direct een groot project op poten te zetten. Vaak willen mensen dat ook niet. Tijd geven is veel belangrijker. Waarbij mensen heel verschillend zijn. Soms loop je één of twee keer met iemand mee en dan is het goed. Soms ontstaat iets structureels. Doe wat je hand vindt om te doen. Dat is toch wat God van ons allemaal vraagt: doe wat je kunt. Denk in mogelijkheden. Iedereen heeft mogelijkheden.

Vraag anderen ook om iets voor jou te doen. Op het moment dat je je afhankelijk opstelt door een concrete hulpvraag, geef je de ander eigenwaarde. Die persoon doet ertoe. En kom af en toe je comfortzone uit. We mogen onszelf best meer uitdagen als we met praktische of geestelijke nood geconfronteerd worden. Je zult verbaasd zijn over wat je kunt. Stel daarbij concrete, eerlijke vragen, in plaats van zelf te interpreteren wat iemand nodig heeft, zonder met diegene gesproken te hebben.

Tot slot: bidden is ontzettend belangrijk. Bid aan het begin van de dag: 'God, hier ben ik, kunt u me gebruiken?' Vraag je af met wie jij bewogen bent, bid voor die mensen en bid dat God je ideeën geeft wat jij zou kunnen doen. God zal je altijd verbazen.”