Ergens bij kunnen horen

19 mrt 2024 - door ECM Nederland

, ,
photo_2022-05-11_21-08-25.jpg

In Haltepunkt E (Evershagen) in Rostock Duitsland werken Gerrit en zijn team in een achterstandswijk als kerkplanters, huiswerkbegeleiders en straathoekwerkers.

Kidsclub_01“Wij werken in het voormalige Oost-Duitsland in wat wij een ‘achterstandswijk’ zouden noemen. Jaren van communistisch bewind hebben gezorgd voor een heel materialistische manier van denken. Maar ook ‘Die Wende’ heeft grote schade gedaan: het grote geld uit het westen heeft veel kapotgemaakt en mensen zo mogelijk nog materialistischer gemaakt. Helaas zijn mensen in onze wijk voortdurend aan het worstelen om sociaal en financieel te overleven.

Met geloof hebben mensen hier niet zoveel. Het is een non-issue voor mensen die al vier, vijf generaties lang onkerkelijk zijn. Maar mensen willen wel graag ergens bij horen en kunnen veel hulp gebruiken in hun dagelijks leven.

Touwtrekken 💪🏼In deze context is zending vooral het vormen van een sociale gemeenschap en het geven van praktische ondersteuning. Zo bieden we schuldhulpverlening aan ook opvang aan moeders met kinderen. 

Als mensen zien hoe wij binnen de gemeenschap met elkaar omgaan, raken ze soms vanzelf nieuwsgierig en willen ze meer weten over Jezus. Wij geloven dat alleen een ontmoeting met Jezus tot een werkelijke, diepe verandering leidt. Maar ook als mensen niets van Jezus willen weten: onze aanwezigheid en hulp is los verkrijgbaar. Ons motto is niet voor niets: ‘Gemeinschaft Leben, Jesus entdecken’

Graag zouden we ook iets doen met ondernemen. In deze wijk is bijvoorbeeld behoefte aan goede betaalbare horeca. We zouden buurtmaaltijden aan kunnen gaan bieden en zo werkplekken creëren voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Maar dat is een baan op zich. Op dit moment hebben we onze handen vol aan alles wat op ons afkomt.” 

Ook in de herfst gaat het koffieuurtje buiten gewoon door.pasen bloemen uitdelen