Finland

verlangt Zekerheid

Christine Klaver

In Finland is scouting een mooie manier om met jongelui te werken aan hun relatie met anderen, met de natuur en ook hun relatie met God. Het is één van de praktische manieren waarop ik in Finland mijn geloof handen en voeten wil geven.

Christine is al vele jaren actief in taalonderzoek en vertaalwerk, sinds 2010 vanuit Finland. Onlangs heeft Christine een Alfabetiseringsopleiding in Engeland gevolgd, om te kunnen helpen met het ontwikkelen van literatuur in het Inari-Samisch. Afgelopen zomer (2018) heeft ze zich in Lapland, in het noorden van Finland, gevestigd in verband met haar passie voor de Samische bevolking. De Samen (of: Saami) wonen verspreid over vier landen: Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Er zijn negen verschillende Samische talen. Christine hoopt zich in eerste instantie vooral voor de Samen in Finland in te zetten.

De Inari-Samen hechten veel waarde aan hun eigen Samische taal, die sterk onder druk staat van het Fins en Noord-Samisch. De gemeenschap heeft de afgelopen twee decennia enorme motivatie getoond om erkenning van hun identiteit te krijgen en doen bijna onvoorstelbaar veel moeite om hun taal te behouden. Er is specifiek de wens geuit om hun taal ook buiten alleen hun huis en school te kunnen gebruiken (zoals vrijetijdsbesteding en kerkelijk werk). Ook is men begonnen aan een hernieuwde poging Bijbelgedeeltes naar het Inari-Samisch te vertalen. Als taalkundige met een hart voor Gods Woord zet Christine zich graag in voor een breder gebruik van het Inari-Samisch, bijbelvertaalwerk naar deze taal en het stimuleren van bijbelgebruik.

Na intensieve taalstudie in Inari hoopt Christine ook kinder- en jeugdwerk te doen in de vorm van Samischtalige scouting. Scouting is in Finland een mooie manier om met jongelui te werken aan hun relatie met anderen, met de natuur en met God. Het is één van de manieren waarop Christine haar geloof in Finland handen en voeten wil geven.